20.11. 23 r. Poniedziałek
Śniadanie
Kakao ( 7), pieczywo mieszane ( 1a,b,d) z masłem ( 7) jajecznica ze szczypiorkiem ( 3,7), rzodkiewka do chrupania, śliwka
I Danie
Zupa ogórkowa z ziemniakami(7)(9), budyń jaglany ( 7 ) z borówkami
II Danie
Makaron(3 ), ( 1a) zapiekany z indykiem, szpinakiem, serem mozarella ( 7) i pomidorkami cherry, kompot
21.11.23 r. Wtorek
Śniadanie
Kawa mleczna (1b,d)(7),pieczywo mieszane (1a, b, d) z masłem(7), sałatą, wędliną i pomidorem, gruszka
I Danie
Zupa krem z cukini (9,7) z prażonymi pestkami i grzankami ( 1a), mus jabłkowy, jogurt ( 7)
II Danie
Ziemniaki z koperkiem (7 ), medaliony z kurczaka w sezamie ( 3), (11), surówka z białej kapusty z kukurydzą, oliwą z oliwek, cytrynada
22.11.23 r. Środa
Śniadanie
Ryż na mleku (7),Chałka (1a) z masłem (7) i serkiem waniliowym (7), śliwki, gruszki
I Danie
Barszcz czerwony (9) zabielany jogurtem (7) z jajkiem (3) , tarta bananowa (1a,3) (7) ( wyrób własny)
II Danie
Kasza bulgur (1a,b d), sos myśliwski z mięsem(1a), modra kapusta na ciepło, kompot
23.11.23 r. Czwartek
Śniadanie
Kakao (7),bułka pszenna(1a) z masłem(7) i pastą z makreli ( 47), ogórek kiszony, kaki
I Danie
Zupa fasolowa z ziemniakami i porcją mięsa (9), grzanka (1a) ziołowa z serem (7)
II Danie
Racuszki ( 1a)(3)(7) z jabłkami (7), sos waniliowy, kompot
24.11.23 r. Piątek
Śniadanie
Płatki owsiane (1e),na mleku z migdałami (8), bułka ziarnista ( 1a d)z masłem(7), pasztetem z wątróbki ( wyrób własny) (3)(7) i pomidorem, mandarynka
I Danie
Barszcz biały (1b) (7)(9),na kiełbasie, kefir truskawkowy (7) z owocami suszonymi
II Danie
Ziemniaki z koperkiem (7), wątróbka z jabłkiem, surówka z kapusty kiszonej z marchewką i ananasem (7), kompot
Lista składników alergennych
- Zboża zawierające gluten.
a)pszenica
b)żyto
c)orkisz
d)jęczmień
e)owies
2.Skorupiaki i produkty pochodne.
3.Jaja i produkty pochodne.
4.Ryby i produkty pochodne.
5.Orzeszki ziemne i produkty pochodne.
6.Soja i produkty pochodne.
7.Mleko i produkty pochodne.
8.Orzechy.
9.Seler i produkty pochodne.
10.Gorczyca i produkty pochodne.
11.Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12.Dwutlenek siarki i siarczyny.
13.Łubin i produkty pochodne.
14.Mięczaki i produkty pochodne.
Dbamy, by posiłki podawane w przedszkolu były bogate w wartości odżywcze i energetyczne.
Jadłospis jest przygotowany zgodnie z normami zalecanymi przez dietetyków specjalizujących się w żywieniu dzieci od 3 do 6 lat.
Zapewniamy dzieciom trzy smaczne posiłki przygotowane w warunkach zgodnych z przepisami i normami obowiązującymi w systemie HAACAP.
Śniadanie
Podawane jest o godz.8.30. Przedszkolaki mają do wyboru kolorowe kanapki, których podstawą są różne gatunki pieczywa, wędlin, serów i warzyw: ogórek, pomidor, papryka, sałata, rzodkiewka, szczypior i inne. Na przystawkę podawane są jajka w różnej postaci, parówki drobiowe, tosty i zapiekanki.
Proponujemy również zupy mleczne z lanymi kluseczkami, makaronem czy ryżem, a także z ulubionymi przez dzieci płatkami i chrupkami.
Do picia dzieci dostają do wyboru herbatę, kakao lub kawę zbożową.
I danie obiadowe i deser
Podawane jest o godz. 11.00. Są to pożywne zupy z dużą zawartością warzyw, zabielane lub czyste, z dodatkiem pieczywa mieszanego z masłem. Po zupie podawany jest deser w postaci owoców, jogurtów, warzyw do chrupania, kisieli z ciasteczkami, budyniu lub galaretek.
Często częstujemy dzieci ciastami własnego wypieku są to ciasta drożdżowe, serniki czy babki.
II danie obiadowe
O godz. 13.45 podajemy drugie danie obiadowe. Jest to porcja mięsa podawanego
w różnej formie ( kotleciki, bitki, roladki, pulpety), z ziemniakami lub różnego rodzaju
kaszami czy kluskami. Serwujemy też ryby i dania bezmięsne jak pierogi, naleśniki,
knedle z owocami, makarony i inne.
Kolorowym uzupełnieniem potraw są bogate w składniki odżywcze surówki i sałatki.
Do picia dzieci dostają kompoty, soki owocowe, cytrynadę a do dań bezmięsnych – kefiry.