20.11. 23 r. Poniedziałek

Śniadanie

Kakao  ( 7), pieczywo mieszane ( 1a,b,d) z masłem ( 7) jajecznica ze szczypiorkiem ( 3,7),  rzodkiewka do chrupania, śliwka

I Danie

Zupa ogórkowa z ziemniakami(7)(9), budyń jaglany ( 7 ) z borówkami

II Danie

Makaron(3 ), ( 1a) zapiekany z indykiem, szpinakiem, serem mozarella  ( 7) i pomidorkami cherry, kompot

21.11.23 r. Wtorek

Śniadanie

Kawa mleczna (1b,d)(7),pieczywo mieszane (1a, b, d) z masłem(7), sałatą, wędliną i pomidorem, gruszka

I Danie

Zupa krem z cukini  (9,7) z prażonymi pestkami i  grzankami ( 1a), mus jabłkowy, jogurt ( 7)

II Danie

Ziemniaki z koperkiem (7 ), medaliony z kurczaka w sezamie ( 3), (11), surówka z białej kapusty z kukurydzą, oliwą z oliwek, cytrynada

22.11.23 r. Środa

Śniadanie

Ryż na mleku (7),Chałka (1a) z masłem (7) i serkiem waniliowym (7),  śliwki, gruszki

I  Danie

Barszcz czerwony (9) zabielany jogurtem (7) z jajkiem (3) , tarta bananowa (1a,3) (7) ( wyrób własny)

II Danie

Kasza bulgur (1a,b d), sos myśliwski z mięsem(1a), modra kapusta na ciepło, kompot

23.11.23 r. Czwartek

Śniadanie

Kakao (7),bułka pszenna(1a) z masłem(7) i pastą z makreli ( 47), ogórek kiszony, kaki

I Danie

Zupa fasolowa z ziemniakami i porcją mięsa (9), grzanka (1a) ziołowa z serem   (7)

 II Danie

Racuszki ( 1a)(3)(7) z jabłkami (7), sos waniliowy, kompot

24.11.23 r. Piątek

Śniadanie

Płatki owsiane  (1e),na mleku z migdałami (8), bułka ziarnista ( 1a d)z masłem(7), pasztetem z wątróbki ( wyrób własny) (3)(7) i pomidorem, mandarynka

I Danie

Barszcz biały (1b) (7)(9),na kiełbasie, kefir truskawkowy (7) z owocami suszonymi

II Danie

Ziemniaki z koperkiem (7), wątróbka z jabłkiem, surówka z kapusty kiszonej z marchewką i ananasem (7), kompot

 

Lista składników alergennych

  1. Zboża zawierające gluten.

a)pszenica

b)żyto

c)orkisz

d)jęczmień

e)owies

2.Skorupiaki i produkty pochodne.

3.Jaja i produkty pochodne.

4.Ryby i produkty pochodne.

5.Orzeszki ziemne i produkty pochodne.

6.Soja i produkty pochodne.

7.Mleko i produkty pochodne.

8.Orzechy.

9.Seler  i produkty pochodne.

10.Gorczyca  i produkty pochodne.

11.Nasiona sezamu  i produkty pochodne.

12.Dwutlenek siarki i siarczyny.

13.Łubin  i produkty pochodne.

14.Mięczaki  i produkty pochodne.

Dbamy, by posiłki podawane w przedszkolu były bogate w wartości odżywcze  i energetyczne.

Jadłospis jest przygotowany zgodnie z normami zalecanymi przez dietetyków specjalizujących się w żywieniu dzieci od 3 do 6 lat.

Zapewniamy dzieciom trzy smaczne posiłki przygotowane w warunkach zgodnych z przepisami i normami obowiązującymi w systemie HAACAP.

Śniadanie

Podawane jest o godz.8.30. Przedszkolaki mają do wyboru kolorowe kanapki, których podstawą są różne gatunki pieczywa, wędlin, serów i warzyw: ogórek, pomidor, papryka, sałata, rzodkiewka, szczypior i inne. Na przystawkę podawane są jajka w różnej postaci, parówki drobiowe, tosty i zapiekanki.

Proponujemy również zupy mleczne z lanymi kluseczkami, makaronem czy ryżem, a także z ulubionymi przez dzieci płatkami i chrupkami.

Do picia dzieci dostają do wyboru herbatę, kakao lub kawę zbożową.

I danie obiadowe  i deser

Podawane jest o godz. 11.00. Są to pożywne zupy z dużą zawartością warzyw,  zabielane lub czyste, z dodatkiem pieczywa mieszanego z masłem. Po zupie podawany jest deser w postaci owoców, jogurtów, warzyw do chrupania, kisieli z ciasteczkami, budyniu lub  galaretek.

Często częstujemy dzieci ciastami własnego wypieku są to ciasta drożdżowe, serniki czy babki.

II danie obiadowe

O godz. 13.45  podajemy drugie danie obiadowe. Jest to porcja mięsa podawanego

w różnej formie ( kotleciki, bitki, roladki, pulpety), z ziemniakami lub różnego rodzaju
kaszami czy kluskami. Serwujemy też ryby i dania bezmięsne jak pierogi, naleśniki,
knedle z owocami, makarony i inne.

Kolorowym uzupełnieniem potraw są bogate w składniki odżywcze surówki i sałatki.

Do picia dzieci dostają kompoty, soki owocowe, cytrynadę a do dań bezmięsnych – kefiry.