Owoce i warzywa na paterze

19 października obchodziliśmy  Światowy Dzień Warzyw i Owoców. Zorganizowane zajęcia miały na celu zachęcanie dzieci do spożywania warzyw i owoców. W tym dniu w salach: Lisków, Jeżyków, Sówek, Zajączków i Wiewiórek zapachniało owocami i warzywami z których każda z grup przygotowała pyszności zdrowotne. Szaszłyki owocowe, kukiełki warzywne, kiszoną kapustę, suszone jabłka, malowane drewniane owoce. Dzień upłynął bardzo twórczo i pracowicie.Nie zabrakło też wspaniałych zabaw.

Zaangażowanie dzieci pokazało,że warzywa i owoce będą nieodzownym elementem ich codziennej diety.

Sok owocowy
Zajączki wyciskają z owoców sok .
Kiszenie kapusty
Sowy kiszą kapustę.

Kiszenie kapusty

Suszenie jabłek
Jeżyki suszą jabłka na kompot świąteczny.
Owocowe drzewko
Zajączki i ich owocowe drzewko.
Arbuzowy przysmak
Wiewiórki i ich arbuzowy przysmak.
Owocowe szaszłyki
Liski i owocowe szaszłyki